Covid-hulp

Vanaf het begin van de Covid-19-pandemie, vooral tijdens de lockdown-periodes, heeft Planet Hope hulp geboden aan de zwaksten in de Indiase samenleving. Deze gemeenschappen hebben drastisch geleden als gevolg van hun onzekere financiële situatie in het algemeen met daar bovenop het verlies van banen door de coronasituatie.

2020: noodhulp en bewustwording

Direct na de virusuitbraak in maart 2020 is Planet Hope begonnen met het verlenen van noodhulp. Bijvoorbeeld aan migranten, bouwvakkers en dagloonwerkers die hun baan verloren, honderden kilometers naar hun thuisstaat moesten lopen en te kampen hadden met voedseltekorten. Ook andere achtergestelde gemeenschappen (zoals mensen in de steengroeven, nomadische groepen en de transgender gemeenschap) werden ondersteund met etenswaren, toiletartikelen en gezichtsmaskers. Bovendien bezochten onze sociaal werkers deze gemeenschappen om hen voor te lichten over noodzakelijke hygiëne- en Covid-voorzorgsmaatregelen.

2021: medische en begrafenisondersteuning

In de eerste helft van 2021 raakte de tweede coronagolf India op enorme schaal. Planet Hope zette zich in voor de getroffen gemeenschappen en startte een speciale actie om geld in te zamelen. Ons lokale team ondersteunde onder andere mensen in medische nood die de 24-uurs hulplijn in Bangalore (Karnataka) en Nagpur (Maharashtra) belden. Op logistieke wijze zijn mensen geholpen aan gratis ziekenhuisbedden, zuurstofflessen en medicatie. Daarnaast hielp ons team als vrijwilligers bij crematies en begrafenissen, zodat familieleden op een waardige manier afscheid konden nemen van hun dierbaren.

Opleidingsprogramma online

In 2020 kon ons onderwijsprogramma voor een belangrijk deel op locatie doorgaan, van de beroepsopleidingen voor jongeren en vrouwen tot het kinderdagverblijf. Na het toenemende aantal Covid-gevallen in India en de lockdown in 2021 heeft Planet Hope haar onderwijsprogramma’s grotendeels online kunnen voortzetten.

Meer informatie

Lees het tijdschrift Corona crisis India – combatting the virus together en onze laatste nieuwsbrief over onze activiteiten tijdens de coronapandemie.