Pilot Learning Centre bijna van start

De voorbereidingen voor het Learning Centre naderen de eindstreep. Na de zomer gaat in Bangalore de pilot Hotelmanagement van start. De eerste studenten, kansarme jongeren uit projecten van Planet Hope en andere NGO’s, volgen dan een beroepsopleiding voor de horeca. 

Planet Hope realiseert het Learning Centre samen met onze Indiase partner ECHO. Bovenop het gebouw van ECHO in de wijk Kammanahalli wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een nieuwe verdieping. Over enkele maanden worden hier jongeren met een maatschappelijke achterstand in één jaar opgeleid tot kok, kamermeisje, ober of receptionist.

Indiase beroepsopleiding met Nederlands tintje
Inmiddels is ook een ervaren programmacoördinator aangesteld, zijn twee vakkundige docenten aangetrokken en krijgt het onderwijsprogramma steeds meer vorm. Dit alles in nauwe samenwerking met ROC Mondriaan, dat een grote rol speelt bij het overdragen van Nederlandse kennis als het gaat om een beroepsopleiding voor de horeca. Zo is het Indiase curriculum gebaseerd op dat van het ROC, met veel praktijkonderwijs, aangevuld met Indiase elementen. Ook komen de Indiase horeca-docenten naar Den Haag om te worden getraind door vakgenoten van ROC Mondriaan.

Duurzame toekomst
Als de pilot succesvol verloopt, wordt het Learning Centre in 2015 voortgezet én uitgebreid met andere beroepsopleidingen zoals Verzorging. Dan zal het als ‘sociale onderneming’ ook open staan voor betalende studenten om zo een duurzame toekomst zeker te stellen.

Planet Hope en ECHO: samen voor kinderrechten

Sinds 1 april werkt Planet Hope in India samen met ECHO, Centre for Juvenile Justice. Deze organisatie komt op voor de rechten van straatkinderen en kindarbeiders in Zuid-India. Met 14 jaar ervaring versterkt ECHO zowel het meisjeshuis Navodaya als het Learning Centre in Bangalore.

ECHO staat voor Empowerment of Children and Human Rights Organisation. En dat is ook precies wat deze non-gouvernementele organisatie doet. Sinds 2000 komt ECHO met succes op voor de rechten van de meest kwetsbare kinderen in de Indiase samenleving, zoals straatkinderen en kindarbeiders. Dit onder bezielende leiding van pionier Anthony Sebastion, die tevens kinderrechter is.

ECHO probeert kinderen altijd eerst terug te laten keren naar hun familie. Als dat niet mogelijk is, worden de kinderen opgevangen in een van de kinderhuizen in Bangalore en Mysore in de deelstaat Karnataka. Daar doorlopen zij een intensief programma, gericht op terugkeer naar de maatschappij. Waar nodig krijgen zij niet alleen sociale maar ook juridische hulp.

Sociale kindergevangenis
Uniek is het Rehabilitation Centre: een kinderhuis voor jeugdige delinquenten. Als NGO werkt ECHO nauw samen met de Indiase staat, die aan een niet-overheidsinstelling de verantwoordelijkheid voor jonge gevangenen heeft overgedragen. Deze aanpak werpt zijn vruchten af: de jongeren leven niet in een harde gevangenisomgeving, maar volgen onderwijs en werken onder deskundige begeleiding van sociaal werkers aan hun toekomst.

Van straatkind tot politie-assistent
Al even bijzonder is het Traffic Police Assistant programma. Voormalige straatkinderen lopen stage als assistent-verkeersagent. Nota bene bij de politie, kort daarvoor nog hun grootste vijand. Overal in Bangalore staan de jeugdige politie-assistenten op drukke verkeerpleinen het verkeer te regelen. Niet alleen doen zij zo ‘normale’ werkervaring op, maar het komt ook hun zelfvertrouwen en eigenwaarde ten goede.

De ruime kennis en ervaring brengt ECHO nu mee naar de projecten van Planet Hope. ECHO is als onze lokale Indiase partner verantwoordelijk voor zowel het meisjeshuis Navodaya als het Learning Centre in Bangalore. In de toekomst zullen daar ongetwijfeld meer projecten bijkomen.

MeetingroomReview sponsort Learning Centre

MeetingroomReview, de onafhankelijke reviewsite voor vergaderlocaties, is gestart met het sponsoren van goede doelen. Voor de eerste sponsoractie in 2014 gekozen voor het Learning Centre van Planet Hope. Nog niet eens halverwege het jaar staat de teller al op ruim 1.700 euro! 

Elke review die in 2014 op de website www.MeetingroomReview.com wordt geplaatst, levert 1 euro op voor de bouw van het Planet Hope Learning Centre. Iedereen die een vergaderlocatie beoordeelt, draagt dus letterlijk een steentje bij. Vooral even doen dus!

MeetingroomReview neemt zelf de helft per gesponsorde euro voor zijn rekening, de andere helft komt van sponsors. De eerste sponsor is Het Notuleercentrum, dat 500 euro doneerde. Hiermee stond de teller bij aanvang al op 1.000 euro. Ook Syfers en VOC Bewindvoering zijn aangesloten als sponsor.

Met de tussenstand van meer dan 1.700 euro zijn wij natuurlijk enorm tevreden. Meer mag altijd, dus wil je je mening kwijt over een meetinglocatie? Ga dan naar www.MeetingroomReview.com.

Lees voor meer informatie de blog van MeetingroomReview over de Planet Hope sponsoractie

Greenland Icecap Crossing op ‘Expeditie onderwijs’

Planet Hope bestuurslid Michiel ten Kate maakte in april een arctische expeditie op Groenland. Hiermee vroeg hij aandacht voor onderwijs voor kansarme kinderen in India.

De tocht bestond uit de klassieke oversteek van de Groenlandse ijskap, beginnend in Kangerlussuaq naar Isortoq aan de andere zijde. In totaal een afstand van ongeveer 560 kilometer, die ski-trekkend wordt afgelegd. Deze oversteek op besneeuwd terrein en met temperaturen ver onder nul is zwaar en een grote uitdaging. Helaas heeft het team de tocht niet volledig af kunnen maken en moest het om medische redenen omkeren. Maar Michiel gaat in de toekomst zeker terug naar het poolgebied.

Kijk voor een beeldend reisverslag op de Facebook-pagina van Greenland Icecap Crossing.

Burgemeester Aboutaleb steunt Planet Hope

Tot onze trots maakt burgemeester Aboutaleb van Rotterdam deel uit van het Comité van Aanbeveling van stichting Planet Hope Nederland.

Ahmed Aboutaleb heeft naar eigen zeggen grote affiniteit met de doelstellingen en activiteiten van Planet Hope: het bieden van een perspectiefvolle toekomst voor kansarme kinderen.

“Ook ik kan midden in de nacht wakker worden gemaakt als het belang van een kind in het geding is,” zegt de burgemeester van de Maasstad vol overtuiging. “Het gaat niet alleen om grote macrogetallen en beleidsvraagstukken, maar ook om het individuele welzijn van het ene kind. Elk kind dat gered wordt, is er één.”

Kijk voor alle leden van ons Comité van Aanbeveling hier.